KOMPANSATÖR NEDİR?
Kompansatör, boru tesisatlarının genleşmesi ve büzülmesini ve tesisatta oluşan mekanik titreşimleri absorbe eden elemandır. En çok kullanılan ondülasyon malzemeleri AISI 304, AISI 316 ve AISI 321 kalite paslanmaz çeliklerdir. Yüksek sıcaklıklar için nadiren AISI 309 ve Incoloy 800 gibi özel malzemeler kullanılır.
Kompansatörlerin, akışkan transferlerinde ve boru hatlarında iki temel görevi vardır. Genleşme veya büzülmeyi önlemek ve tahribat yaratması muhtemel olan titreşimlerin etkisini sınırlamak (absorve etmek).
Boru hatları, sıcaklık değişimi gibi dış faktörlere bağlı olarak genleşme veya büzülme eğilimi gösterebilirler. Yine ortamdaki titreşimler de çalışma ortamını kesintiye uğratabilecek etkenlerdendir. Bu noktada kompansatörler devreye girer, genleşme veya büzülmeyi önler, titreşime bağlı etkileri absorve eder.
Kompansatörler, sistemlerdeki titreşim ve hareketi emmek görevi görürler. Bu hareketler başlıca üç şekildedir:
- Eksenl hareketler
- Yanal hareketler
- Açısal hareketler
Kompansatör imalatından genel olarak tercih edilen malzeme paslanmaz çeliktir. Kompansatörülerin ana yapısını oluşturan ve Ondülasyon adı verilen kısım paslanmaz çelikten üretilmektedir.
Kompansatörler bağlantı şekillerine göre üç farklı başlık altında toplanmaktadır:
- Flanşlı bağlantı
- Kaynaklamayla bağlantı
- Dişli bağlantı
Genellikle flanşlar vasıtasıyla sisteme monte edilen kompansatörler, conta ya da salmastra gerektirmezler.
Pek çok farklı kullanım alanı olan kompansatörler, pompa sistemlerinde de sıklıkla kullanılırlar.
Doğru seçim ve montajla kompansatörler, uzun süre görevini aksatmadan yerine getirebilir. Seçim ve montajdaki özen ve isabet bakım gerekliliğini de ortadan kaldırabilir.